Massageolie: welke olie gebruik ik bij mijn massage

(de Leeshoek)

Massageolie die ik gebruik
Er zijn verschrikkelijk veel soorten massageolie. Je kunt ze kopen (goedkoop en duur) en zelf maken. Uit welke oliën kun je bij mij kiezen (en waarom die)? En wat is de favoriete olie van mijn cliënten?

Massageolie: hoe kies je die?

In mijn massagepraktijk heb ik een aantal massageoliën gekozen die de cliënten en mijzelf goed bevallen. De belangrijkste criteria voor mij zijn:

 • De massageolie moet goed intrekken. Je moet niet met een glibberig laagje op je huid weer naar huis/werk toe gaan.
 • De olie moet je huid niet te glad maken. Anders verlies ik als masseur het contact met jou als gemasseerde. Ook is het dan lastig om hele langzame bewegingen te maken omdat er te weinig wrijving is om mij te helpen.
 • Een beetje olie moet voldoende zijn om goed te kunnen werken. Te veel olie legt een filmpje op je huid dat maakt dat je minder goed voelt wat er met je gebeurt.
 • De olie moet aangenaam ruiken. Dit is een persoonlijk iets, dus bied ik graag wat keuze. Als de massageolie etherische olie (= essentiële of aromatische olie) bevat dan werkt de geur daarvan ook in op je gemoedstoestand. Hoewel ik -als ik eerlijk moet zijn (velen zullen nu wel over mij heenvallen)- in de praktijk geen groot effect merk. Overigens hebben klanten soms liever een olie die weinig ruikt. Als tussenoplossing verdun ik daarom de geurolie soms wat.
 • Het massagemiddel moet niet kunstmatig zijn. Massageolie op minerale basis (bijv. vaseline of paraffine, sommige babyolie) wordt slechter opgenomen en sluit je huid te veel af. Ze kan ook voor pijnlijke wrijving zorgen. Ook is deze olie minder voedend voor je huid.
 • De olie moet geen synthetische kleurstoffen of conserveermiddelen bevatten of andere toegevoegde chemische stoffen. Niet iedereen reageert daar goed op.

Kies je eigen massageolie

Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde olie, geef dat dan bij het begin van de massage even aan.

Als je het nog niet weet en je bent nieuwsgierig, dan kan ik je verschillende soorten olie laten ruiken.

Als je een specifieke massageolie die ik niet heb eens wilt proberen, dan probeer ik die olie voor je te kopen en kan ik je er de volgende keer mee masseren.

Waarschuwingen vóór massage

Hierbij twee waarschuwingen voor als je voor een massage komt:

 • Voor bijna alle massageolie geldt: in heel enkele gevallen kan er een allergische reactie optreden. Heb je daar ervaring mee, meld dat dan van tevoren. Dan kan ik een andere olie kiezen of een hypoallergeen middel gebruiken.
 • Massageolie kan van nature kleurstof bevatten. Dat kan wel eens lastige vlekken geven. Mocht je wat ondergoed aanhouden op de tafel, dan is het daarom handig om niet je duurste spullen mee te nemen.

 

Hieronder vind je een overzicht van de massageoliën die ik uiteindelijk gekozen heb en het meest gebruik:

Arnica massageolie

Arnica massageolie: heerlijk als je het koud hebt

Arnica massageolie (gemaakt van arnica montana, of valkruid) maakt je huid en je spieren soepel. Het stimuleert de doorbloeding, verwarmt de huid van binnenuit en stimuleert de stofwisseling ervan. Goed middel bij kneuzingen. Sporters gebruiken deze olie wel om de spieren wat los te maken of te voorkomen dat ze stijf worden. Dus prima te gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat er wat spieren vastzitten en dat de doorbloeding wat beter kan. Kortom, dé olie als je kouwelijk bent of snel koude handen of voeten hebt.

In het gebruik: lekker stroef en goed opgenomen door de huid

Arnica olie is een hele prettige olie om mee gemasseerd te worden. Hij is stroef genoeg (je handen glijden niet weg) en wordt makkelijk (maar niet te snel) door de huid opgenomen. De lucht blijft prettig en gaat niet tegenstaan als je er lang mee bezig bent.

Welk merk massageolie

De variant die ik gebruik is van Weleda. Hun motto is op de antroposofie geïnspireerd: 'in harmonie met mens en natuur'. Dat betekent dat hun ingrediënten zo veel mogelijk biologisch geteeld zijn. Zij maken uitstekende, zuivere massageolie (met een bijpassend prijskaartje), zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen en conserveermiddelen. Deze arnica-olie bevat als basisolie zonnebloemolie en olijfolie.Naar de top van deze massage-pagina

Calendula massageolie

Calendula massageolie: heerlijk verzachtend

Calendula massageolie (gemaakt van de bladeren van de Calendula officinalis of goudsbloem) lijkt redelijk op arnica olie. Er zit alleen geen arnica in, maar kamille en calendula. Daardoor werkt de olie iets meer verzorgend/helend en verzachtend op de huid, maar helpt ze minder tegen stijve of overbelaste spieren e.d. Goed als je een gevoelige huid hebt of wat last van huidproblemen zoals kloven of wondjes hebt.

In het gebruik: lekker stroef en goed opgenomen door de huid

Ook Calendula olie is heel prettig voor een massage. Ze is stroef genoeg (je handen glijden niet weg) en wordt prima door de huid opgenomen. Calendula ruikt als kruid niet lekker, maar doordat de massageolie een mengsel is, blijft de lucht prettig en gaat ook niet tegenstaan bij langdurig gebruik. Voelt zacht.

Welk merk massageolie

De variant die ik gebruik is van Weleda (zie onder Arnica massageolie). Deze calendula olie bevat als basisolie biologische zonnebloemolie en olijfolie.Naar de top van deze massage-pagina

Lavendel massageolie

Lavendel massageolie: rustgevend

Lavendel massageolie heeft de meest ontspannende werking. Het helpt spanning verlichten en is een goede olie als je moeite hebt met goed inslapen. Ruikt erg lekker, zij het voor sommige mensen wat te zoet. Ook werkt lavendelolie verzachtend op de huid en maakt deze lekker soepel. Heel geschikt voor een ontspanningsmassage.

In het gebruik: iets gladder en heerlijk geurend

De lavendelolie die ik gebruik, voelt iets gladder aan in het gebruik en ruikt lekker, maar naar mijn eigen smaak iets te sterk. Daarom verdun ik hem vaak iets met zonnebloemolie. Wordt goed door de huid opgenomen.

Welk merk massageolie

De variant die ik gebruik is 'zwangerschapsolie' van Volatile. Dit is een mengselolie met als basisolie zoete amandelolie (niet gebruiken als je een notenallergie hebt) en jojoba olie. De olie bevat ook calendula.Naar de top van deze massage-pagina

Zonnebloemolie

Zonnebloem massageolie: reukloos

Zonnebloemolie wordt gewonnen uit zonnebloempitten. Er is -in pure vorm- geen onderscheid tussen de eetbare variant en de olie voor massage. Het is een prima massageolie die als basis kan dienen voor allerlei geuroliën. De olie bevordert de doorbloeding en helpt dus wat bij koude handen, voeten etc.

In het gebruik: iets gladder en reukloos

Zonnebloemolie is een heel vloeibare massageolie, die de huid verzacht en versoepelt. Werkt makkelijk (hoewel iets gladder dan bijvoorbeeld arnica olie). Wordt redelijk goed opgenomen door de huid. Schijnt werkzaam te zijn tegen huiduitslag, maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik gebruik deze olie meestal voor cliënten die na afloop nog naar hun werk toe moeten en liever geen geur om zich heen willen hebben.

Welk merk massageolie

Ik heb tot nog toe geen speciale voorkeur voor een bepaald merk.Naar de top van deze massage-pagina

Ylang Ylang massageolie

Ylang ylang massageolie: exotisch

Ylang ylang olie wordt gewonnen uit de bloemen van de ylang ylang boom (ylang ylang betekent 'bloem der bloemen'). Heeft een beetje zoete, sterke exotische geur die past bij het gevoel van overgave en genieten. Een goede olie als je last hebt van spanning/stress of als je moeite hebt goed te slapen. Werkt ook verzorgend en verzachtend bij een geïrriteerde huid (bijv. acne). Stimuleert en vitaliseert.

In het gebruik: iets gladder, makkelijk te verdelen

Van ylang ylang olie heb je maar een klein beetje nodig. Is makkelijk over de huid te verdelen en trekt geleidelijk in. Ik vind zelf de geur net wat te sterk, dus verdun ik deze olie (net als de lavendelolie) soms met een beetje zonnebloemolie.

Welk merk massageolie

Ik gebruik de ylang ylang olie van Kneipp, die al ruim een eeuw producten maakt op natuurlijke basis. Deze olie bevat als basisolie zonnebloemolie, amandelolie (niet gebruiken bij een notenallergie) en jojoba olie.Naar de top van deze massage-pagina

Massagemiddel bij mogelijke allergie

Bodygliss: hypoallergeen

Bodygliss valt eigenlijk buiten de reeks massageoliën die hierboven staan. Het is een reukloze, skin conditioner en moisturizer, die geen olie of vet bevat. Maakt de huid langere tijd zacht en soepel. De enige reden om dit middel (dat ook wel als glijmiddel wordt gebruikt) te gebruiken: het is hypoallergeen, d.w.z. dat het geen (allergische) irritatie oproept.

In het gebruik:

Je hebt voor massage in ieder geval heel weinig nodig. Voelt zacht aan, maar ook tikkeltje kunstmatig. Behoorlijk glad en daardoor wat lastiger wanneer je druk uit wilt oefenen.

Welk merk massagemiddel

BodyGliss.Naar de top van deze massage-pagina

En de olie die de meeste cliënten kiezen, is ....

Ylang ylang olie. De licht zoete geur en het zachte gevoel maken deze olie de favoriet in mijn massagepraktijk.

Meer info

 • Recensies laat zien hoe cliënten massage (met deze oliën) ervaren.
 • Over de massage geeft meer info over de heerlijke massagevorm die ik je kan bieden.
 • De eerste keer vertelt je hoe een massagebezoek aan mijn praktijk eruitziet.

Massage video's en foto's